Schenk uw kennis

Oproep van Stedelijk Museum Schiedam:

Schenk uw kennis!

Het Stedelijk Museum Schiedam is op zoek naar inwoners van Schiedam die meer kunnen vertellen over diverse objecten uit de Kunst- en Cultuurhistorische Collectie van het museum. Vaak zijn dit schenkingen van bekende en minder bekende Schiedamse families, bedrijven, verenigingen en kunstenaars. Al meer dan 100 jaar verzamelt het museum diverse objecten, zoals schilderijen, tekeningen, kunstnijverheid, meubels, huisraad, gereedschap en bedrijfsobjecten. Een selectie van de schenkingen is tot en met 21 september gratis te zien in de tentoonstelling Schiedam. De Traditie van het Schenken, in de Grote of Sint Janskerk in Schiedam.
Directeur Diana A. Wind: ‘Vroeger nam het Stedelijk Museum Schiedam schenkingen heel makkelijker aan, zonder hierbij relevante vragen te stellen. Mensen kwamen met hun kartonnen dozen vol materiaal bij de balie en alles werd dankbaar geaccepteerd.  We komen er nu achter dat er hierdoor veel kennis ontbreekt over de geschonken objecten en de gevers. Er is een lange periode niet opgeschreven wie het kwam brengen, van wie het afkomstig was en waarom de objecten van historisch belang zijn voor Schiedam. Met meer informatie maken we onze stadsgeschiedenis completer. We roepen mensen op die woonachtig of werkzaam zijn in Schiedam, of op andere wijze veel weten over de geschiedenis van de stad, om hun kennis te komen schenken.’

Met de tentoonstelling Schiedam. De Traditie van het Schenken zet het Stedelijk Museum Schiedam de schenkers in de schijnwerpers. Over diverse objecten of de schenkers zijn er nog onbeantwoorde vragen. Zoals over een houten beeld van Zadkine afkomstig uit de collectie van Wilton Fijenoord. Waarom had het bedrijf dit in het bezit? Was het een model en is er een bronzen beeld van gemaakt?
Ook over de familie Rijnbende is een prangende vraag: Waarom besloot één van de familieleden in 1926 zijn naam Rijnbende te wijzigen in Bol’Es Rijnbende.
Over twee portretten die geschonken zijn door de familie Lechner bestaat onduidelijkheid: wie zijn de afgebeelde mannen? Waren het Schiedammers? Eén van de portretten is van de hand van de kunstenaar Cornelis Ketel.

Wie meer algemene informatie kan geven over de families Van der Schalk, Schieveen en Pichot, vragen we ook om langs te komen in de Grote of Sint Janskerk.
Dan zijn er nog vragen over schenkingen van de gemeente Schiedam. Uit welke panden komt de houten wandbekleding en het schoorsteenstuk? Op een schilderij zien we Elisabeth van der Linde. Wie is deze mysterieuze vrouw? Waarom staat ze afgebeeld als rijke dame maar is er niets over haar te vinden in de stadsarchieven?

Wie kent (nazaten van) Adrianus Johannes de Koning. Hij heeft veel kunstwerken verzameld en later geschonken aan het museum. We zijn benieuwd waarom hij juist dit werk verzamelde en later schonk aan het museum.

Alle bovenstaande vragen gaan over objecten die te zien zijn in de presentatie in de Grote of Sint Janskerk. Bezoekers wordt gevraagd om de informatiekaarten in te vullen, die tussen de kunstwerken in hangen.

Bezoekadres tentoonstelling Schiedam. De Traditie van het Schenken

De Grote of Sint Janskerk
Lange Kerkstaat 37
3111 NN Schiedam
www. stedelijkmuseumschiedam.nl – 010 246 36 66

Openingstijden van de Grote of Sint Janskerk
Dinsdag t/m zaterdag van 10.00 – 17.00 uur. Gesloten op zondag en maandag en tijdens erediensten.
_________________________________________________________________

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Eveline Lamphen, Marketing
Telefoon               : 010 – 246 36 57 of 06-10 96 02 43
E-mail                   : eveline.lamphen@stedelijkmuseumschiedam.nl
Website                 : www.stedelijkmuseumschiedam.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *