ANBO Nieuws

Bestaan er medicijnen voor eenzaamheid?

Het zou zo gemakkelijk zijn, voel je je eenzaam, neem een pilletje. Helaas is er geen medicijn tegen eenzaamheid. Maar wat is eenzaam en wanneer ben je eenzaam?
Dit is voor iedereen anders, sommige mensen hebben helemaal geen behoefte aan gezelschap, maar mijn ervaring is dat de meesten hier wel behoefte aan hebben. Nico van der Vliet komt hierover met een uitgebreid artikel elders in het Stadsblad. Mijn ruimte hier is te beperkt en hij kan het prachtig in woord brengen. In het kader van de Week tegen de eenzaamheid die loopt van 26 september t/m 5 oktober organiseert de ANBO in samenwerking met de Stichting Incentive op zondag 6 oktober aansluitend op deze week een Brabantse Koffi etafel met een programma erom heen. De toegang is gratis, aanvang 10.30 uur.Voelt u zich niet eenzaam maar heeft u een buurman/vrouw waarvan u denkt die kan wat gezelligheid gebruiken, vraag hem of haar mee en kom gezellig samen. Soms hebben mensen een klein zetje nodig en misschien bent u wel dit zetje. U moet zich wel minstens een week vooraf opgeven door te bellen: 426 28 08 en vraag naar Nel of Peter. Mailen kan ook: anboschiedam@caiway.nl of langskomen in de sociëteit aan de Lange Nieuwstraat 181,2

Joke Ballijns, 4 september 2013.

_________________________________________________________________________

Nieuwe ledendag ANBO een groot succes

Wat een opkomst hebben wij tijdens de ledendag gehad in onze sociëteit zeg. De zaal zat bomvol met nieuwe leden die de weg naar ons gevonden hebben. Leuk om al die gezichten te zien die voor ons verborgen waren achter namen.
Een gevarieerd gezelschap kon eerst genieten van koffie met een gebakje, daarna heeft het bestuur zich uitgebreid voorgesteld en werd er verteld wat wij van de ANBO voor de mensen kunnen betekenen. Maar waar wij vooral nieuwsgierig naar waren, wat willen de mensen zelf? Na een pauze met een lekker drankje werd er gediscussieerd over de mogelijkheden. Leuk om te horen dat er mensen goed hun vragen hadden voorbereid. Ik zag zelfs een mevrouw met een schriftje waar een aantal vragen in stonden. Daarna was er een maaltijd. Als ik dan een beetje trots rondkijk, want ik vind het toch een beetje mijn nieuwe leden: dan zie ik een grote familie. Iedereen zit te praten met elkaar en je zou echt niet zeggen dat deze mensen elkaar pas net hebben ontmoet.
Kijk, dat vind ik nu het leuke: iedereen is welkom.
Dat de ANBO nieuwe stijl in beweging is, is dus zeker.

Tot volgende week!

Joke Ballijns, 28 augustus 2013.

_________________________________________________________________________

Aanmeldingen nieuwe ledendag groot succes

Vorige week heeft u kunnen lezen dat wij op zondag 18 augustus een kennismakingsdag organiseren voor nieuwe leden vanaf 1 januari 2012. In de laatste anderhalf jaar is onze (uw) ANBO stormachtig gegroeid.
Wij organiseren deze dag speciaal voor die nieuwe leden om hen bekend te laten worden met wat de ANBO zoal te bieden heeft. Onze trouwe leden weten dit inmiddels en maken daar volop gebruik van, maar wij willen graag van de nieuwe leden weten waar zij behoefte aan hebben.
Het programma ziet er als volgt uit: zaal open om half elf en ontvangst met kof-fi e/thee, om elf uur stellen wij ons complete bestuur voor en zij vertellen wat zij allemaal voor de ANBO Schiedam doen. Natuurlijk vertellen wij, wat wij in onze sociëteit allemaal doen, maar het meeste willen wij van u weten. Waar liggen UW interesses, wat kunnen wij voor u betekenen? Daarna gaan wij gezellig aan tafel. Alles omlijst door een gezellig muziekje, gespeeld door onze huismuzikant Hans Juin.
Als u zich nu opgeeft als nieuw lid bent u ook deze dag van harte welkom. Lidmaatschap tot eind 2013 is € 17.50 (2014 weer € 37.30) Opgeven voor deze dag kan tot uiterlijk 1 augustus. Een foutje is zo gemaakt, geen uitnodiging ontvangen? Geef u voor deze datum op bij Nel of Peter 426 28 08 of bel mij 06-22724227.
De datum 1 augustus is kort dag, wacht niet te lang. Mochten er meer aanmeldingen komen dan plaats, dan organiseren wij later nog een tweede dag.

Joke Ballijns, 31 juli 2013.

_________________________________________________________________________

Prachtig zomerweer maar wees alert met uitdroging.

Eindelijk is het dan zover, wij hebben een paar weken achter elkaar prachtig zomerweer en als ik de weersverwachtingen mag geloven hebben wij, als u dit leest een hittegolf.
Heerlijk als de zon schijnt, dan ziet alles er echt leuker uit, maar kijkt u aub goed uit voor uitdroging. Vooral voor oudere mensen is uitdroging een sluipmoordenaar. U moet (en niet alleen ouderen) zorgen dat u voldoende vocht binnenkrijgt. Minstens twee liter vocht/water moet u drinken. Het hoeft niet duur te zijn, gewoon een fles vullen met water, plaats deze in de ijskast en lekker drinken met bijvoorbeeld ijsblokjes. Doen hoor!
Door de ledenwerfacties van het afgelopen jaar hebben wij veel nieuwe leden gekregen waar wij heel blij mee zijn. Op zondag 18 augustus organiseren wij een kennismakingsdag alleen voor hen in de sociëteit. Alle nieuwe leden vanaf 1 januari 2012 hebben inmiddels een schrijven voor deze dag ontvangen. Met zoiets organiseren kan er natuurlijk ook een foutje worden gemaakt, tenslotte zijn ook wij hardwerkende goedwillende vrijwilligers. Mocht u geen uitnodiging hebben ontvangen en wilt u ook komen, geef even een belletje aan Nel of Peter met uw naam en telefoonnummer dus bel rustig de ANBO: 426 28 08 of bel mij even 06-22724227 dan kan ik uitzoeken waar het mis is gegaan. Mochten er meer aanmeldingen komen dan er plaatsen zijn dan organiseren wij een tweede dag. Dus ook als u zich nu opgeeft als lid (17.50 voor de rest van het jaar, 37,30 in 2014) bent u 18 augustus van harte welkom bij de ANBO. Laat mijn telefoon maar overuren maken.
Bellen dus en anders tot volgende week.

Joke Ballijns, 24 juli 2013.

_________________________________________________________________________

Een miljoen eenzame ouderen in Nederland

De kop van mijn column van deze week heb ik ‘geleend’ van een landelijk dagblad. Ondanks het warme weer kreeg ik het ontzettend koud als je bedenkt wat hierachter schuilgaat. Van deze mensen zijn er 200.000 extreem eenzaam, zij hebben slechts één keer per maand sociaal contact. Dan gaat het niet eens over ouderen met een smalle beurs, nee doodgewoon eenzaam en alleen.
Verschrikkelijk als ik daaraan denk. Daar moeten wij echt iets aan doen, laat het ons weten of wij iets voor u of voor anderen kunnen betekenen. Wij kunnen het echter niet alleen, dus help ons deze mensen te vinden. Bent u zelf eenzaam en u leest dit, schroom niet en laat het ons weten. Dat kan per telefoon of door een briefje te sturen: ANBO,
Lange Nieuwstraat 181², 3111 AJ Schiedam. Komende zondag organiseren wij een pannenkoekendag met spelletjes. Onbeperkt pannenkoeken eten, twee drankjes, koffie met iets lekkers en daarna gaan wij klaverjassen, jokeren en sjoelen. Voor 7.50 bent u weer fi jn een zondag onder de pannen. Opgeven kan bij Nel of Peter, tel. 426 28 08 of bij de bar. De deur gaat om 11.00 uur open voor de koffie, tussen de middag pannenkoeken zoveel u lust en daarna de spelletjes.

Tot volgende week!

Joke Ballijns, 17 juli 2013

_________________________________________________________________________

Internet: ramp of juist een zege voor ouderen?

Hier ben ik nog steeds niet over uit. Als ik zie dat ondernemers er maar van uitgaan dat iedereen een computer, printer of scanner heeft denk ik meer aan een ramp. Zonder deze middelen kan je niet altijd gebruik maken van gratis acties etc. en regelmatig word ik dan ook gevraagd: kan jij hier niets aan doen?
Jammer genoeg lukt mij dit niet. Als ik lees dat de gemeente uit bezuinigingsoverwegingen de publicaties in het Stadsblad wil beëindigen denk ik ook: waar begin je aan, dit zijn bezuinigingen die in de toekomst juist heel veel geld gaan kosten. Natuurlijk lees ik deze pagina’s heel aandachtig, lezen op papier is de enige manier waarop alles een beetje blijft hangen.
Als dit inderdaad doorgaat denk ik niet dat ik (en vele mensen met mij) op de website gaan kijken wat de gemeente zoal te melden heeft. Nee, heel veel informatie zal verdampen. Heb meegedaan aan een enquête over wonen in Schiedam en daarbij kwam ook de vraag voorbij: wat vindt u van het verdwijnen van de papieren woningkrant? Ook zo iets! Een beperkt aantal mensen bekijkt de digitale versie hiervan en de coöperaties maar klagen dat er zo weinig doorstroom in de woningmarkt is. Nee ondernemers: maak het voor de ‘gewone’ man wat gemakkelijker en bezuinig niet verkeerd.
Maar de tijd zal het leren. Deze column schrijf ik ook op de computer en stuur hem per e-mail op naar de redactie, in dit geval een zegen. Zegen of ramp? Ik ben er nog niet uit.

Tot volgende week!

Joke Ballijns, 10 juli 2013.

_________________________________________________________________________

Interessante vragen over erven en onterfd worden

Allereerst heeft u mij een weekje moeten missen. Nee, ik ben niet ziek of met vakantie, dus u hoeft niet meer te bellen. Het was gewoon plaatsgebrek. Elke week mag ik reclame maken voor de ANBO en heel soms lukt dat niet omdat het Stadsblad helemaal vol is. Jammer, maar nu ben ik er weer.
Vorige week was er een lezing van een echte notaris Jeroen Krabbendam over erven. Dat dit een gevoelig onderwerp is hebben wij geweten: een volle societeit was het gevolg. Heerlijk weer zoveel nieuwe gezichten te zien. Niets ten nadele van onze trouwe leden, maar dat de ANBO in beweging is zie je toch maar weer op zo’n dag. Veel mensen waren druk aan het schrijven en alhoewel ik zelf later weinig te erven heb (geniet er zelf liever bij leven van) ook ik ben weer een stuk wijzer geworden. Er was koffi e, Chineese maaltijd met een drankje. Dat het gezellig was bleek wel, iedereen bleef tot laat in de middag. Het eerste wat ik de volgende dag in de supermarkt hoorde: Wat was het weer gezellig he! Ja, daar doen wij de vrijwilligers van de ANBO het voor. Zondag 21 juli is weer een gezellige dag. Dan hebben wij onbeperkt pannenkoeken eten, spelletjes doen, een hele dag voor 7.50. Opgeven via: 426 28 08.

Joke Ballijns, 3 juli 2013

______________________________________________________________________

Weer een leuke activiteit, de notaris komt langs!

Alweer een leuke activiteit in de societeit op zondag 23 juni. Wij hebben een echte notaris uitgenodigd:

Jeroen Krabbendam. Hij komt die dag een lezing geven over erfrecht, testamenten en alles waarmee u te maken kunt krijgen. Een zeer interessante middag die wij natuurlijk omlijsten met een lekkere Chinese maaltijd.
Wij gaan om 11.00 uur open voor de koffi e, daarna de maaltijd met een drankje en om 13.30 begint de lezing. Wilt u alles bijwonen dan is de bijdrage 10 euro, wilt u alleen de lezing bijwonen dan is dat natuurlijk voor iedereen gratis. Nodig uw buurvrouw/man of familie uit en kom gezellig langs. Opgeven bij Nel of Peter aan de bar of bel met 426 28 08. Dit is weer een gelegenheid om kennis te maken met onze nieuwe leden. Ik zie het al voor mij: nieuwe en oude leden, één grote familie. Ook is het weer een leuke onderbreking van een periode dat veel van uw kennissen en familie op vakantie zijn, wij van de ANBO zijn er natuurlijk wel. Ons Service Team heeft de afgelopen maanden zijn nut bewezen. Veel mensen hebben zij geholpen met problemen en voor hen komt er nu een rustiger tijd aan. Niet omdat er geen problemen zijn, maar de meeste formulieren zijn nu ingevuld en daarom zijn ze in juli/augustus alleen op afspraak te bereiken.

Joke Ballijns, 19 juni 2013.

_______________________________________________________________________

Eenzaamheid kan geen aandacht genoeg krijgen

Ik heb al een aantal keren een column gewijd aan eenzaamheid. Nu is mijn ruimte beperkt om zo’n groot probleem uit de doeken te doen. Nico van der Vliet, de voorzitter van ANBO Schiedam kan dit veel beter.
Volgens mij is deze man in een vorig leven een gevierd auteur geweest, ik doe het hem in ieder geval niet na. Elders in deze editie van het Stadsblad kunt u een reportage van hem lezen. Een prachtig en indringend verhaal. Lees het aandachtig, laat het tot u doordringen en geef dan een reactie, want zonder uw hulp kunnen wij niet. Ik reken op U. Het is nu half juni en veel mensen zitten op de camping of gaan met vakantie. Wij niet bij de ANBO hoor. Weet u dat ik in een werkend leven mijn vakanties moest afstemmen op collega’s, nu ik gepensioneerd ben is het niet anders. Ook nu worden de agenda’s erbij gehaald als wij iets willen ondernemen, want de sociëteit en alles moet gewoon doorlopen hoor. Mijn man knort weleens: pff jij met die ANBO, maar dat geeft niet. Ik denk weleens als er geen vrijwilligers zouden bestaan, zou heel Nederland als een kaartenhuis in elkaar ploffen. Echt; zonder vrijwilligers kan onze economie niet draaien en geloof mij ik vind het werk nog leuk ook anders zou ik het echt niet doen. Nadenken en reageren hoor, tot volgende week.

Joke Ballijns, 12 juni 2013.

_________________________________________________________________________

Eenzaam? Laat het de ANBO even weten

Naar aanleiding van een artikel in deze krant over eenzaamheid kwam er een reactie van mevrouw Van de Bijl-van Hese. Zij sloeg de spijker op zijn kop om het gratis OV voor minder bedeelde senioren weer in te voeren.

Door Nico van der Vliet

Zij zou dan weer kunnen reizen naar een vriendin en naar het centrum van de stad. Nu is zij negen euro per keer kwijt en met alleen een AOW-tje is dat niet mogelijk. Dan ben je dus gekluisterd aan je huis en kan je de deur niet meer uit. De overheid wil graag de mensen langer zelfstandig laten wonen, daar hoort ook de mogelijkheid van contact bij met je medemens. Heel veel mensen kunnen er totaal niets aan doen dat zij in die verrekte eenzaamheid worden geworpen, zij vragen er niet om. Alleen zijn kunnen heel weinig mensen. Natuurlijk kan je een boodschapje doen in je buurt, maar de buurtwinkel is er niet meer en dan wordt het de supermarkt waar niemand je kent, dus weer die eenzaamheid. Er zullen andere initiatieven worden genomen. De ouderenbonden PCOB-KBO en de ANBO zijn nu samen met de gemeente aan het kijken hoe zij een impuls kunnen gaan geven. Een bond wordt vaak vertrouwd, het zijn serieuze mensen die weten wat een mens in eenzaamheid soms moet ondergaan. Gedacht wordt om eind van het jaar iets met Kerst te gaan organiseren. Die dagen zijn het moeilijkst voor alleenstaande ouderen. De gemeente is bereid subsidie te geven om goede ideeën aan te moedigen. Er is het voornemen om het aantal eenzame ouderen terug te brengen in Schiedam van 39 naar 35 procent in vier jaar tijd. Te beginnen met 250 eenzame ouderen dit jaar.
Wij als SOB (samenwerkende ouderen bonden) staan daar natuurlijk vierkant achter. Toch zou het mooi zijn als ze eenzame senioren laten weten waar behoefte aan is. Bijvoorbeeld een cirkeltelefoon (iemand die eenzaam is belt een andere eenzame en die belt weer de volgende), bij elkaar kaarten of koken? Hoe bereik je de groep, daar gaat het om! Het moet allemaal zo laagdrempelig mogelijk en het mag eigenlijk bijna niets kosten. De vraag blijft: hoe bereiken we de echte eenzamen met de smalle beurs. Zijn zij bereid zich kenbaar te maken bij bijvoorbeeld de ouderenbonden. Is dat zo, stuur dan een mail naar: redactie.ns@wegenermedia.nl of een briefje naar de ANBO,
Lange Nieuwstraat 181-2, 3111AJ Schiedam.

Nieuwe Stadsblad, 12 juni 2013

______________________________________________________________________

Best een lange tijd, die 112,5 jaar ANBO

Er zijn Golden Oldies die zingen en er is de Golden Oldie die zich al 112,5 jaar inzet voor ouderen. Tijd voor een feestje dus met een aanbieding voor nieuwe leden. Voor 12,50 bent  de rest van het jaar lid (37,30 in 2014). Heel weinig geld als u ziet wat u ervoor krijgt.
Ook krijgt u nog een code voor een fotoboek ter waarde van 25,00. Ga naar www.anbo.nl/amjubileum en ik zou zeggen: welkom bij de club. Dat is nu net de zin waarmee ik een gesprek afsluit met nieuwe leden de afgelopen tijd. Dat brengt mij wel op een idee, ik ga eens brainstormen met het bestuur of wij niet iets kunnen gaan doen voor al die nieuwe leden.
Ik wil hun gezichten wel eens zien en wij willen ons wel eens aan hen voorstellen. Hier kom ik later zeker op terug. Helaas ben ik door ziekte niet mee geweest naar Avifauna, maar heb mij uitgebreid laten bij praten.
Ondanks dat het weer niet optimaal was is het een zeer geslaagde dag geworden. Er waren veel nieuwe gezichten en er werd genoten van een toeristisch busreis, een heerlijke boottocht en een uitstekend diner. Iedereen was vol lof over deze dag. Ik beloof u: de volgende keer ga ik zeker weer mee. Er staat weer van alles in de planning, maar daarover volgende keer meer.

Joke Ballijns, 5 juni 2013.

_________________________________________________________________________

Laat de zomer maar komen, word depri van dit weer

Elke ochtend als ik de gordijnen openschuif is de eerste vraag: wat voor weer is het vandaag? Ik word er echt depri van als het weer zo slecht is. Ik ben al vier keer ziek geweest en heb totaal geen weerstand. Maar gelukkig ben ik niet de enige, als je in de winkel sta, in de tram zit, waar dan ook het gaat over het slechte weer. Mijn botten willen nu gewoon wat vitaminen opdoen en met de zon is iedereen vrolijk.
Laat ik het maar over iets belangrijkers hebben. U heeft nog twee dagen de tijd om uw stem te laten gelden. U weet het toch nog wel? André van Riel heeft uw stem nodig om gekozen te worden voor de ledenraad. Er zijn 57 kandidaten en er is plaats voor 25 personen.Wacht niet te lang en stem, u kunt dat doen via www.anbo.nl/de-vereniging/ledenraad/lijst/riel-van.
U heeft daarbij nodig uw lidmaatschapnummer gevolgd door de vier cijfers van uw postcode. U kunt uw stem ook gemakkelijk uitbrengen per telefoon 088-7766551 dan uw lidmaatschapnummer en postcode en zijn nummer 42. Gelukkig geen duur telefoonnummer maar gewoon lokaal tarief, laat hem niet in de steek en stem!

Tot volgende week!

Joke Ballijns, 29 mei 2013

_________________________________________________________________________

Laat uw stem niet verloren gaan bij de ANBO

De ANBO krijgt een nieuwe ledenraad die door de leden gekozen gaat worden en zal bestaan uit 25 personen. Er zijn 57 kandidaten en wij in Schiedam hebben als kandidaat André van Riel waarop gestemd kan worden. Wie kent niet André van Riel? Hij is onze penningmeester, 2e voorzitter, belasting coördinator en nog heel veel meer.
Laat uw stem dus niet verloren gaan en stem op hem, zodat hij ons kan vertegenwoordigen: een betere is er niet. Hanke Clausen heeft het gemakkelijk voor u gemaakt, ga naar www.anbo.nl/de-vereniging/ledenraad/lijst/riel-van en stem op hem. U vult uw lidnummer in en de postcode en klik, hij heeft uw stem. U kunt ook bellen met 088-7766551 kandidaat no. 42, uw lidnummer en postcode. Mocht u er niet uitkomen laat het mij weten, dan maak ik het in orde. Wacht niet te lang, want de sluitingsdatum is 31 mei. De ledenraad is het hoogste democratische orgaan van de ANBO.
Ik ga morgen mee met de busreis naar Avifauna, ik reken op heerlijk weer, want wij gaan ook een vaartocht maken, het park bezoeken en de dag afsluiten met een diner. Mocht het weer minder zijn, geen probleem, de reisjes van de ANBO zijn ook dan gezellig genoeg.

Tot volgende week!

Joke Ballijns, 22 mei 2013

______________________________________________________________________

Ik ben trots dat ik bij de ANBO hoor

Rare titel als ik het terug lees, maar het is waar: ik ben trots dat ik bij de ANBO hoor. Kijk naar de jaarvergadering, normaal krijg je de mensen hun huis niet uit voor een vergadering, maar niet bij de ANBO.
Hier een volle zaal met enthousiaste mensen en zeker niet alleen voor een gratis kopje koffie, broodje en soep. Nee, een zaal vol leden die ook trots op hun lidmaatschap zijn. De grootste verrassing was voor André van Riel, penningmeester (en nog heel veel meer). Hij werd terecht in de bloemen gezet door het landelijke bestuur. Een oorkonde met lid van verdienste, gouden speld en cadeaus viel hem ten deel: dik verdiend. Terwijl ik de zaal inkijk en al die gezichten zie denk ik ‘de ANBO leeft’! Zelfs al ben je op leeftijd -ons oudste lid is 102 jaar- vanaf 55 jaar ben je welkom bij ons. Het afgelopen jaar zijn wij flink gegroeid. Wie ook lid wil worden kan gebruik maken van het jubileumaanbod van 12,50 tot einde jaar (in 2014 weer 37,30). Ga naar www.anbo.nl/amjubileum. Ik kan bijna niet wachten tot 23 mei, heerlijk naar Avifauna, met boottocht. Er zijn nog een paar plaatsen vrij, geef snel op bij Nel of Peter en ga lekker mee.

Tot volgende week!

Joke Ballijns, 1 mei 2013.

________________________________________________________________________

Heeft u al meegedacht over eenzaamheid?

Vorige week een prachtig artikel over eenzaamheid van Nico van der Vliet in deze krant. Eenzaamheid. Terwijl ik het schrijf krijg ik al rillingen, hoop dat dit mij nooit zal overkomen. Kijk om u heen wat uzelf kunt betekenen voor anderen. Een praatje, vriendelijkheid, een helpende hand; dit kost u niets, maar is onbetaalbaar. De sociëteit van de ANBO is niet alleen open voor leden, maar zit u met vragen, formulieren etc: het Service Team is voor elke 55-plusser toegankelijk op vrijdag tussen 13.00 en 14.00 uur. Schroom niet en kom langs. Vorige week kregen wij bezoek van ANBO-leden uit Barneveld.
Een team van vrijwilligers stond klaar om 35 personen te voorzien van koffi e/thee, lunch. Iedereen was erg onder de indruk van de gezelligheid in onze sociëteit. Een drukke maar gezellige boel was het. Zo zie je maar dat ook wij weer iets kunnen betekenen voor anderen. Het jubileumfeestje van de ANBO 112,5 jaar slaat heel goed aan. Wat wil je; voor 12,50 ben je voor de rest van het jaar lid (37,30 in 2014). Als u zich aanmeldt via www.anbo.nl/amjubileum krijgt u er ook een code bij voor een fotoboek ter waarde van 25.-.
Ik word een beetje kriebelig van dit weer en ga duimen voor mooi weer, want ik wil zon.

Tot volgende week!

Joke Ballijns, 24 april 2013.

______________________________________________________________________

Die heerlijke lente is nu dan eindelijk in aantocht

Eerst moet ik iets rechtzetten, alhoewel de persoon zelf er niet zo zwaar aan tilt. Maar ik wel. Vorige week heb ik een fout gemaakt met de naam van onze coördinator belastingen, zoals iedereen weet is dit André van Riel. Ik heb zijn achternaam omgedraaid, bij deze sorry.
Ik heb zin in de lente en heb mij aangemeld voor de busreis naar Avifauna op donderdag 23 mei. Er zit een heerlijke boottocht bij en een lekker diner. Voor 35,- heeft u een fi jne dag uit, er zijn nog een paar plaatsen vrij, wacht niet want vol=vol. Geef u op bij Nel of Peter via nummer 426 28 08. Ik heb er nu al zin in, maar moet nog even wachten, maar de voorpret is onbetaalbaar.
Waar ik niet op hoef te wachten is onze jaarvergadering komende zondag 21 april. De sociëteit is open vanaf 10.00 uur en de vergadering begint om 11.00 uur. Na de vergadering krijgt u van de ANBO een kopje soep met een broodje. Ik hoop die dag veel nieuwe gezichten te zien. Tenslotte zijn er veel nieuwe leden en ik heb gewed om een drankje dat er veel mensen die dag aanwezig zijn, dus laat mij niet in de kou staan. Kan ik gelijk persoonlijk met u kennismaken.
Vergeet de jubileumactie niet: 12.50 tot eind 2013 en ik zou zeggen tot zondag!

Tot volgende week!

Joke Ballijns 17 april 2013.

________________________________________________________________________

Belastingaangiftes; het zit er weer op voor dit jaar

Ja, de beroemde belastingaangifte. Voor veel mensen een groot probleem, zo niet voor de ANBO. Het team bestaande uit André van Lier, Flip Brand, André van Lier en mijzelf hebben de afgelopen weken heel veel werk verricht voor de leden.
Ruim 360 aangiftes hebben wij verwerkt. Zelf vind ik dit de leukste tijd van het jaar, lekker druk bezig zijn en vooral dankbaar werk doen. Jammer, moet weer wachten tot volgend jaar, maar gelukkig is er nog veel te doen bij de ANBO. Nu is het dus tijd voor een feestje. De ANBO bestaat 112,5 jaar en heeft een heel aantrekkelijk aanbod, voor slechts 12,50 kun je tot eind december lid worden (2014 weer 37,30). Wanneer je je aanmeldt via www.anbo.nl/amjubileum krijg je ook een code voor het maken van een fotoboek ter waarde van 25,-. Mooi meegenomen toch? Geen internet, maar wel de intentie om lid te worden voor 12,50? Bel dan 06-22724227 en dan meld ik u aan. Dan is het alleen wel zonder fotoboek. Het serviceteam begint intussen goede naamsbekendheid te krijgen. Elke vrijdag zijn zij aanwezig tussen 13.00 en 14.00 uur om vragen te beantwoorden. Problemen of vragen? Schroom dan niet om langs te komen.

Tot volgende week weer!

Joke Ballijns, 10 april 2013

_________________________________________________________________

ANBO bestaat 112,5 jaar; tijd voor een feestje

Wat een veranderingen staan ons te wachten bij de ANBO. De samenwerking met het FNV per 1 aprilis beëindigd, daardoor krijgen deze leden vanaf die datum niet meer het prachtige kleurenmagazine in de bus, kunnen zij geen gebruik meer maken van alle voordelen die een ANBO-lidmaatschap met zich mee brengt.
Denk aan korting op de zorgpremie, hulp bij belastingaangiften, deelname aan het Energiecollectief, korting op reizen, maar vooral de vele activiteiten die de afdeling Schiedam organiseert.
De Fancy Fair voor het Kika Kinderkankerfonds is ondanks de bittere kou die dag een succes geworden. Voor aanvangstijd stond men al te wachten en de hele dag is het lekker druk geweest. Iedereen bleef gezellig een drankje drinken en een praatje maken, maar vooral de opbrengst -ruim vijfhonderd euro voor het fonds- is een geweldig resultaat. Er was zelfs een anonieme donatie van honderd euro. Super, hier word ik dus heel blij van. Nog dank aan alle vrijwilligers van die dag. Er zijn mensen die echt weken bezig zijn geweest met de organisatie. Vrijwilligers! Mensen waar je niet zonder kunt.

Tot volgende week.

Joke Ballijns, 3 april 2013.

_________________________________________________________________

De ANBO heeft zijn eigen golden oldies

Wat een leuk programma is dat op de TV. Daar zie je de Golden Oldies repeteren voor een optreden in Carré. Wat een plezier hebben deze mensen, maar vooral wat worden ze serieus genomen! Een bewijs dat je nog niet afgeschreven bent als je ouder wordt.
Wij hebben bij de ANBO onze eigen Golden Oldies, alhoewel sommige leden echt niet tot de ouwetjes gerekend willen worden. En terecht, want bij de ANBO ben je welkom vanaf ongeveer 55 jaar. Wij hebben ons eigen shantykoor, dat jammer genoeg alleen op onze eigen feestjes optreedt. Ik vind dat een leuk gezicht, mensen die zoveel plezier in zingen hebben, en word daar blij van. Mijn zangkwaliteit is zo slecht dat ik niet eens gevraagd word hiervoor, gelukkig maar… Maar niet alleen met zingen is er bij ons plezier. Kijk naar het gymmen, kaarten, biljarten, creatief bezig zijn: allemaal activiteiten die goed zijn voor de mens.
De busreis naar Vleuten is weer een succes geworden, mede door het weer is dit een hele fi jne dag geworden. Het volgende reisje staat gepland voor 23 mei. De ANBO zelf is ook een Golden Oldie. Opgericht in 1900, bestaan zij nu 112,5 jaar. In dit jubileumjaar is er natuurlijk een speciale actie voor nieuwe leden voor. Voor 12,50 ben je heel 2013 lid.

Tot volgende week!

Joke Ballijns, 27 maart 2013.

_______________________________________________________________

Ouderen zetten zich nu eens in voor zieke kinderen

Wij organiseren zondag 24 maart een Fancy Fair voor het Kika Kinder Kankerfonds. Een fonds dat ons allemaal erg aan het hart gaat. Normaal vraag ik u om de ANBO te steunen, nu draaien wij de rollen eens om. Ouderen die zich inzetten voor zieke kinderen.
Wij beginnen om 11.00 en sluiten om 15.00 uur.
Bij en in de sociëteit aan de Lange Nieuwstraat 181 achter de muziekschool wordt een programma gepresenteerd met onder meer gratis pannenkoeken, knuffelverkoop, een mini-workshop 3d kaarten maken, verkoop van zout- en peperstelletjes, verkoop van windlichtjes en een ‘tropische’ hoek waar 0% alcoholcocktails gratis verkrijgbaar zijn. Ook komt er een dierengedragsdeskundige langs met handtamme papagaaien en een kaketoe. En natuurlijk staat er een donatiepot voor het KiKa kankerfonds.
Ik krijg veel reacties van mensen die mijn column lezen en dit heeft gelukkig al veel nieuwe leden opgeleverd, maar nu vraag ik u: kom in grote getale naar onze socië-teit, steun onze vrijwilligers die met deze organisatie al weken bezig zijn, maar steun vooral het KiKa Kankerfonds, want voor onderzoek is veel geld nodig.

Tot zondag!

Joke Ballijns, 20 maart 2013
______________________________________________________________

Belasting, leuker kunnen we het niet voor u maken

Het invullen van de belastingaangiften voor onze leden is in volle gang. Onze coördinator André van Riel heeft het er maar druk mee. Maar geloof mij maar, hij vindt dit heerlijk. Zijn telefoon 06-28451370 staat niet stil voor het maken van afspraken.
Ook al krijgt u bericht dat u geen aangifte hoeft te doen, laat het dan toch even uitrekenen. Aftrekposten worden namelijk snel over het hoofd gezien. Er zijn wat onduidelijkheden wat betreft de samenwerking met het FNV die sinds 1 januari is beëindigd. Sindsdien verzorgen wij alleen voor leden van de ouderenbonden de aangiften. Wilt u toch onze hulp, dan zijn daar kosten aan verbonden. Wel zo eerlijk tegenover onze leden die ons steunen met hun lidmaatschap. En wij zitten niet stil. Morgen vertrekt er een volle bus naar Vleuten en donderdag was het biljartkampioenschap tussen Schiedam en Vlaardingen. Een bomvolle sociëteit met stijlvol geklede deelnemers, ernaast ook nog dames die creatief bezig waren, de belastingen: één gezellige drukte. Iets wat ik ook verwacht op zondag 24 maart. Hou deze datum vrij, er wordt tussen 11.00 en 15.00 uur een Kika Fancy Fair gehouden voor het Kinder Kankerfonds waarvoor de voorbereidingen in volle gang zijn. Volgende week ga ik hier uitgebreid op in, dus tot dan!

Joke Ballijns 13 maart 2013

_________________________________________________________________

ANBO ORGANISEERT EEN FANCY FAIR VOOR HET KIKA KINDER KANKERFONDS

Wij organiseren op zondag 24 maart a.s. een Fancy Fair voor het Kika Kinder Kankerfonds.
een fonds dat ons allemaal erg aan het hart gaat, zij kunnen veel steun/geld gebruiken voor onderzoek.

Wij beginnen om 11.00 en sluiting is om 15.00 uur.
Bij en in de sociëteit aan de Lange Nieuwstraat 181 achter de muziekschool wordt het volgende programma gepresenteerd:

Gratis pannenkoeken
Knuffelverkoop
3d kaarten mini workshop
verkoop van zout en peper stelletjes
verkoop van windlichtjes
er is een breitafel waar men gehaakte en vilten eierdopjes met chocolade ei kan kopen
er is een “tropische” hoek waar 0% alcohol cocktails gratis verkrijgbaar zijn
er is een dierengedrag deskundige met handtamme papagaaien en een kaketoe
daar kunnen ook foto’s worden gemaakt met de beesten
er is een demonstratie handmassage door een erkent pedicure
“Second hand” shop hier worden 2e handspullen verkocht

De totale opbrengst is voor het Kika fonds.
Veel vrijwilligers staan voor U klaar die dag, ik hoop dat U in grote getale naar deze Fancy Fair komt
en het goede doel steunt.

Joke Ballijns
 ________________________________________________________________

De ANBO is er ook voor gezellige reisjes

Vandaag wil ik u graag eens kennis laten maken met de reisjes van de ANBO. Donderdag 14 maart gaan wij bijvoorbeeld naar Vleuten. Wij beginnen dan met koffie om 08.00 uur in de societeit en vertrekken om half negen richting Vleuten.
Daar wordt genoten van koffie met gebak in restaurant Vallen. Een gids voert ons vervolgens door het gezellige plaatsje Vleuten. ‘s Middags worden liedjes uit de musical Jantjes opgevoerd, dus dat wordt gegarandeerd lekker meezingen. Een heerlijk diner volgt daarna, waarna de bus om 17.00 uur weer richting Schiedam vertrekt. De prijs voor dit leuke uitje is slechts 41 euro. Aarzel niet en geef u snel op, bel de ANBO: 426 28 08 en vraag naar Nel Lowes. Omdat dit een kennismaking is hoeft u voor deze reis nog geen lid te zijn. Alhoewel wij natuurlijk wel hopen dat u daarna lid wordt, zodat u van al onze activiteiten gebruik kunt maken. Denk aan gym, biljarten, koersbal, kaarten, creatief bezig zijn, belastinghulp en serviceteam. Ook al wilt u hiervan geen gebruik maken, bedenk dan dat wij niet zonder uw hulp kunnen. Voor 37.- per jaar steunt u ons, bel 06-22724227 om u aan te melden. De voorlichting van de Brandweer met Italiaanse maaltijd die onlangs in de sociëteit werd gehouden is een groot succes geweest. Een leuke zondag die ondanks de sneeuw goed werd bezocht en verzorgd door de vrijwilligers, met een goede voorlichting over wat te doen bij brand. Jammer, door de kou kon er geen spuitdemonstratie worden gegeven, maar ik ben weer goed wijzer geworden.

Tot volgende week,

Joke Ballijns 6 maart 2013.

_____________________________________________________________

Bezuinigingen, sluitingen; gelukkig blijft ANBO open

Als ik Man-bijt-hond op TV zit te bekijken zie ik een reportage over het sluiten van buurthuizen. Het wordt een beetje vrolijk neergezet dat een volksdansgroep een ruimte zoekt om te repeteren, maar het is intens verdrietig dat veel mensen letterlijk en figuurlijk worden buitengesloten door alle bezuinigingen.
Gelukkig hebben wij bij de ANBO Schiedam daar geen last van, de sociëteit wordt gedragen door veel vrijwilligers. Zonder deze mensen kunnen wij echt niet. Als ik het vandaag bekijk lijkt het wel een bijenkorf. Het kantoortje is bezet voor het invullen van de belastingen, binnen zijn verschillende mensen creatief bezig, er is een Schiedams kampioenschap van biljarters en ik zie mensen lekker aan de koffie, soep of een drankje zitten. Super! Hier krijg ik dus een warm gevoel van. Dit is het bewijs dat wij nodig zijn en uw hulp nodig hebben, wacht niet langer en wordt lid. Profiteer van de actie gratis waterkoker en bel mij op 06-22724227. Voor 37,- bent u verzekerd van hulp, activiteiten maar vooral van gezelligheid. Donderdag 28 februari is er bijvoorbeeld weer bingo vanaf 13.00 uur. Ik beloof dat ik belastingen blijf invullen en niet met alle prijzen aan de haal ga. Kijk wel even om de hoek, vergeet niet het Serviceteam voor al uw vragen elke vrijdag vanaf 13.00 uur.Tot volgende week!

Joke Ballijns 27 februari 2013

_________________________________________________________________

Belastingservice; leuker  kunnen we het niet maken

De aanmeldingen voor hulp bij het invullen van belastingaangiften lopen geweldig.Coördinator André van Riel die te bereiken is onder telefoonnummer 06-28451370 voor een afspraak hiervoor, heeft het er maar druk mee.
Zijn telefoon staat niet stil en gelukkig vindt hij dat niet erg. Maar wat mij opvalt als ik aan het werk ernaast bezig ben, is dat er tijdens die gesprekken veel vragen worden gesteld die u eigenlijk pas bij het invullen moet stellen. Juist dan hebben wij hiervoor tijd voor u ingelast. Mijn verzoek is dus: hou het kort, dan is er later meer tijd voor u over. Wat is er allemaal nodig voor een goede aangifte? Natuurlijk jaaroverzichten, de medische kosten die u gemaakt heeft, liefst uw aangifte van vorig jaar maar vooral een zonnig humeur. Tenslotte staan er vrijwilligers voor u klaar die u met alles goed willen helpen, want leuker kunnen wij het niet voor u maken. Vergeet niet komende zondag 24 februari in te schrijven voor de voorlichting met de brandweer. Wij beginnen met een kopje koffie/thee, de Italiaanse maaltijd en daarna de Brandweer. Stiekem hoop ik dat zij ook gaan spuiten, maar als ik nu naar buiten kijk is dat waarschijnlijk niet mogelijk. Voor 10 euro heeft u weer een leuke zondag, maar wilt u alleen de lezing bijwonen dan is dat gewoon gratis. Geef snel op bij Nel Lowes of Peter!

Joke Ballijns.20 februari 2013.
_________________________________________________________________

Ook zo geschrokken van uw netto-betaling in januari?

Wij van de ANBO zijn overspoeld met telefoontjes van onze leden die soms wel heel veel geld hebben moeten inleveren. Zorgtoeslag bij de meeste mensen omlaag, het houdt niet op.
De kranten staan er vol van en er wordt driftig geprotesteerd door de ANBO in Den Haag maar helaas nog zonder resultaat. De belastingformulieren zijn weer verstuurd en de overzichten van de pensioenen zijn bijna allemaal binnen. Wij staan voor u klaar met het invullen hiervan. Bel naar de coördinator André van Riel (06-28451370) voor een afspraak. Krijgt u geen bericht van de belasting maak dan toch ook een afspraak en laat het ons voorrekenen of u nog ergens recht op heeft. Ook ons Serviceteam krijgt veel vragen te verwerken. Voor u als leek zijn dit soms moeilijke vragen, voor het Serviceteam niet. Dit zijn mensen die overal de weg weten en zij helpen u verder. Elke vrijdagmiddag vanaf 13.00 uur is iemand van het team aanwezig in de sociëteit aan de Lange Nieuwstraat 181². Schroom niet en kom langs, druk op de rode knop en kom gezellig binnen. Zondag 24 februari komt de brandweer hier een lezing geven. Wij gaan open om 11.00 uur met een kopje koffi e, daarna een Italiaanse maaltijd en dan de Brandweer, de kosten zijn 10 euro en opgeven kan aan de bar of via nummer 426 28 08.

Joke Ballijns. 13 februari 2013

_____________________________________________________________

Het nieuwe serviceteam

Wij van de ANBO krijgen best wel veel vragen te verwerken. Onze leden weten de weg hiervoor, maar anderen niet. Senioren hebben vaak problemen met het invullen van formulieren. Daarom hebben wij een nieuw serviceteam opgericht voor alle Schiedammers boven de 55 jaar.
Zit u met vragen over de WMO, Belastingen, Overheidformulieren, vervoer, ROGplus, AWBZ of heeft u andere problemen?
Maak dan een afspraak met ons. Het serviceteam is elke vrijdagmiddag om 13.00 uur in de sociëteit aan de Lange Nieuwstraat 181² aanwezig om te helpen. Voor vragen kan er gebeld worden met 010-426 28 08. Komen wij er niet uit dan verwijzen wij u naar de betreffende instanties.
Wilt u meedoen aan onze activiteiten zoals biljart, bingo, klaverjassen, koersbal, gym, belastingservice, huur-en zorgtoeslag en reizen dan moet u natuurlijk wel lid zijn of worden. Terwijl ik dit zo opschrijf besef ik hoeveel wij organiseren voor de leden en dat voor 37 euro per jaar. Wij kunnen niet zonder uw steun. Hou in ieder geval 24 februari vrij, dan komt de brandweer en serveren wij een Italiaanse maaltijd. De komende weken druppelen bij iedereen weer de jaaroverzichten binnen en heeft u een uitnodiging gekregen om uw belastingbiljet in te vullen. Mocht u dit niet krijgen of bericht dat u niets hoeft in te vullen, laat het ons toch nog eens narekenen en bekijken of u ergens toch recht op hebt, maar later hier meer over.

Joke Ballijns. 6 februari 2013.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *